Monday, December 30, 2013

Σε ευχαριστώ πολύ για την προσφορά αλλα τώρα είμαι στην Σύρο και θα κάτσω μέχρι τέλος του μήνα. Το κ


Επισκεφτείτε το νέο μας wiki και βοηθήστε να δημιουργήσουμε τη μεγαλύτερη do-it-yourself ελληνική εγκυκλοπαίδεια με πληροφορίες για homebrew, αλλαντικά, ψωμί, τυρί, φαγητό, ή ό,τι άλλο ταιριάζει με μπύρα. Περί ανέμων και υδάτων 963 Χαλαρές συζητήσεις, επί παντός επιστητού  
Θέλω να φτιάξω με τον πατέρα της κοπέλας μου μια παρτίδα αφρώδη οίνο. Φτιάχνει κάθε χρόνο καλό ροζέ κρασί και είπα φέτος να εμφιαλωσουμε μερικά μπουκάλια και να βάλω ζάχαρη και μαγιά σαμπάνιας για να κάνει ανθρακικό. Σε μερικές σελίδες διάβασα ότι θέλει 17γρ ζάχαρης ανά λιτρο. Να βγάλω την μαγιά από τα μπουκάλια όπως πρέπει κανονικα δεν μπορώ γιατί είναι μανίκι διαδικασία. Άμα αφήσω το κρασί να ωριμάσει με την μαγιά μέσα θα αλλοιώσει την γεύση? Για δώστε καμία ιδέα. Sent from my HTC EVO 3D X515m using Tapatalk 2
GeorgeV View Public Profile Send a private message to GeorgeV Find all posts by GeorgeV
Δε θα εχεις προβλημα. Πρωτον. Η ανθρακωση της σαμπανιας διαρκει τουλαχιστον 1,5 χρονο (εως 3) και δεν φανταζομαι να αντεξεις να τα κοιτας τοσο Δευτερον. Η αφαιρεση της μαγιας απο μπουκαλι σαμπανιας εγινε πρωτη φορα το 1816, ενω υπαρχουν ακομα και σημερα θολες σαμπανιες με μαγια και στο μπουκαλι γραφει οτι γινανε με "méthode ancestrale" .
Πολύ ωραία. Λύθηκε το θέμα της μαγιάς. Τώρα μπουκάλια σαμπάνιας δεν έχω οπότε θα την βάλω σε μπουκάλια μπύρας 500ml. Υπολόγισα την ζάχαρη που θα μπει και μου βγαίνει 390 γραμμάρια στα 23 λίτρα κρασί. Θα αντέξουν την πίεση τα μπουκάλια γιατί μου φαίνεται πολύ. Δεν θέλω να γίνω πρωτοπόρος και να φτιάξω 963 κρασοβομβίδες.
μη βιαζεσαι...για ποτε και ποσα μπουκαλια σαμπανιας θες? στο bar του ξενοδοχειου που δουλευω πουλαμε σαμπανια με το ποτηρι...οποτε μαζευουμε μπουκαλακια αν θες. αν υποθεσουμε οτι μπορω να σου μαζεψω μεσα σε ενα μηνα μερικα...πως μπορεις να ερθεις να τα παρεις απο παλληνη?
Σε ευχαριστώ πολύ για την προσφορά αλλα τώρα είμαι στην Σύρο και θα κάτσω μέχρι τέλος του μήνα. Το κρασί όπως και τα αμπέλια του πατέρα της κοπέλας μου είναι εδώ οποτε λέω να το φτιάξω μέσα στην επόμενη βδομάδα με περσυνο κρασί και στο καπάκι θα μαζέψουμε σταφυλια για πάτημα για το φετινό κρασί. 963 Αν ξαναερθω Σύρο τα χριστούγεννα θα φτιάξω άλλη μια παρτίδα με φετινό κρασί οποτε θα σε ενημερώσω από πριν αν μπορέσεις να μου μαζέψεις μερικά. Για τώρα θα κάνω κάπου στα 20 λίτρα γιατί μου τελείωσαν τα καπάκια. Sent from my HTC EVO 3D X515m using Tapatalk 2
Τελικά την έκανα την εμφιάλωση αλλά απέτυχα. Η μαγιά δεν ζυμώνει. Ας τα πάρουμε από την αρχή. Έβαλα στον κάδο 25 λίτρα κρασί. Υπολόγισα την ζάχαρη με 15γρ/l και την ελιωσα σε ένα κατσαρολάκι με κρασί. 963 Ενυδάτωσα σε νερό 2 φακελάκια μαγιά σαμπάνιας 963 (red star) σύνολο 10γρ. Μπάσιμο όλα στον κουβά, ανακάτεμα και στο καπάκι εμφιάλωση σε μισόλιτρα μπουκάλια μπύρας και 5 μπουκάλια Coca-Cola 1.5 λίτρου. Έχουν περάσει 8 μέρες και η μαγιά δεν έχει ζυμωσει καθόλου. 963 Έχει κάτσει στον πάτο και αν κρίνω από το χρώμα της (σκούρο γκρι-καφέ) έχει ψοφήσει. Έχω αποκλείσει όλες τις πιθανότητες του τι μπορεί να πήγε στραβά. Στο κρασί δεν έχουν μπει περίεργα χημικά. Μόνο μουστόλη πριν την ζύμωση και οινόλη μετά το πέρας της ζύμωσης. Είδα τα συστατικά και των 2 και δεν έπρεπε να δημιουργήσουν πρόβλημα. 963 Ουσιαστικά έχουν μεταμπισουλφίτ, τρυγικό οξύ και μπετονίτη. Δοκίμασα και την μαγιά για να δω μπας και είχε χαλάσει αφού είχε μείνει εκτός ψυγείου. Πήρα μούστο, τον εβρασα λίγο για να σκοτώσω την φυσική μαγιά που έχει μέσα, το έβαλα σε ένα μπουκάλι με αεροπαγίδα και έβαλα λίγη μαγιά από ένα άλλο σακουλάκι ποτ είχε περισσέψει. Την δεύτερη μέρα είχε ξεκινήσει να ζυμώνει στο φουλ. Έχει κανείς καμία ιδέα γιατί τελικά το μόνο που κατάφερα είναι να φτιάξω ημίγλυκο θολό κρασί. Sent from my Desire Z using Tapatalk 2
Μηπως τα χημικα που εχει ειναι σταθεροποιητες και δεν αφηνουν να ζυμωσει ? Μηπως τα μπουκαλια Coke χανουν απο τις βολτες του καπακιου ? Μηπως το οτι η ανθρακωση της σαμπανιας διαρκει 1,5 με 3 χρονια σημαινει οτι σε μια εβδομαδα δεν γινεται τιποτα ? Το χρωμα της μαγιας δε νομιζω οτι δειχνει κατι .
Τα χημικά αυτά δεν επιρεαζουν την μαγιά από ότι διάβασα. Το μεταμπισουλφίτ καταπολεμά τα βακτήρια αλλά αφήνει τους ζυμωμύκητες να αναπτυχθούν. Για αυτό και μπαίνει πριν την ζύμωση του μούστου. Επίσης αποτρέπει την οξείδωση του κρασιού κατά την μετάγγιση γιατί ενώνεται με το διαλυμένο οξυγόνο στο κρασί. Λες να το επιρεαζει αυτό? Αν ναι όμως πως πολλαπλασιάζεται η μαγιά στον μούστο. Εκτός και αν κάτι μου διαφεύγει. 1.5 χρόνο θέλει για να ωριμάσει το σαμπανιζέ κρασί γιατί τα υπολείμματα της νεκρής μαγιά δίνουν άλλη γεύση στο κρασί. Διάβασα ότι η ενανθράκωση γίνεται αρκετά πιο γρήγορα. Όσο για το χρώμα την πρώτη μέρα είχε το ίδιο χρώμα με την μαγιά που μένει στον πάτο των μπουκαλιών με την μπύρα. Σιγά σιγά όμως άρχισε να σκουρένει μέχρι που έγινε σαν λάσπη. 963 Δεν ξέρω τι άλλο να δοκιμάσω. Sent from my HTC Desire HD using Tapatalk 2
MHTSOS: ... Δεν ξέρω τι άλλο να δοκιμάσω. Τιποτα 963 Φετος θελω να παρω φρεσκο κρασι και να το εμφιαλωσω νωρις, για να τελειωσει τη

No comments:

Post a Comment