Thursday, March 13, 2014

Bendruomenėje didelis vaidmuo tenka socialinio darbo organizavimui. Socialinis darbas bendruomenėje


Sveiki atvykę į Dovilės Gulbinaitės dienoraštį. Socialinis darbas bendruomenėje patenka miu le į gyvenimo grupę Animacija ir metodai, kurią dėsto profesorius Carlos Jorge De Sá Pinto Correia socialinio ir profesinio mokymo kurse antrus metus aukštojoje švietimo mokykloje Jean Piaget / Arcozelo. Tikiuosi mano dienoraštyje esama informacija jums bus naudinga, reikalinga, suteiks papildomų žinių ir galbūt galėsite pritaikyti darbo praktikoje. Welcome to Dovilė Gulbinaitės blog. Social work in the community fall to life group Técnicas de Animação de Grupo taught by Professor Carlos Jorge De Sá Pinto Correia, social and vocational training course for the second year of higher education school, Jean Piaget / Arcozelo. I hope that my blog there information will be useful, miu le required, provide additional knowledge and maybe can adapt work in practice. Bem-vindo ao blog Gulbinaitės Dovile. Trabalho social na comunidade queda dentro da vida de um grupo Técnicas miu le de Animação de Grupo, ministrado pelo professor Professor Carlos Jorge De Sá Pinto Correia, curso de formação social e profissional para o segundo ano da escola de ensino superior, Jean Piaget / Arcozelo. Espero que meu blog não há informação que você seja útil, necessário, fornecer conhecimento adicional e pode ser capaz de adaptar as práticas de trabalho.
Bendruomenėje didelis vaidmuo tenka socialinio darbo organizavimui. Socialinis darbas bendruomenėje - tai aktyvus žmonių įtraukimas į tokią veiklą, kuri daro įtaką bendruomenės narių gyvenimui, pagrindinį dėmesį skiriant asmenų ir grupių ryšiams. Bendruomenės veikla grindžiama santykiais tarp žmonių, grupių ir organizacijų, kurie didina  kasdienį žmonių patyrimą, jų gebėjimą patiems savarankiškai spręsti problemas ateityje.
Iki šiol įvairiuose literatūros šaltiniuose galima rasti įvairių autorių keliamas mintis ir diskusijas, ar bendruomenės darbas, bendruomenės plėtra yra socialinio darbo dalis; Pastaruoju metu vis dažniau prieinama išvados, jog bendruomenės svarba socialiniame darbe auga, ypač dirbant kaimo vietovėse bei su labiau pažeidžiamomis žmonių grupėmis.
Nagrinėjant bendruomenes socialinio darbo aspektu, paprastai turimos omenyje, kad tai geografinė (teritorinė) bendruomenė (žmonės, kurie gyvena ir sąveikauja tam tikroje teritorijoje), kurioje žmonėse turi specifinių interesų ir charakteristikų, tokių kaip etinės, religinės grupės) ir kurioje vykdoma į problemą orientuota veikla (žmonės, kurie turi bendras problemas (charakteristikas), tokias, kaip skurdas, psichinė negalia, delikvencija ir pan.).
Socialinis darbas miu le bendruomenėje - tai procesas, apjungiantis ir individualią, ir kolektyvinę žmonių patirtį. miu le Tai darbas, kuris  grindžiamas atsidavimu lygiavertei miu le partnerystei miu le tarp grupių. Partnerystės principo laikymasis sudaro galimybę dalintis įgūdžiais, supratimu, žiniomis ir patirtimi. miu le Toks bendradarbiavimas yra viena iš prielaidų vykti pokyčiams bendruomenėje.
Nagrinėjant bendruomenę socialinio darbo aspektu paprastai į bendruomenę žiūrima ne į kaip nekintančią teritoriją, kurioje gyvena žmonės, bet kaip į nuolat kintantį procesą, t.y sąveiką tarp joje gyvenančių žmonių, jų migraciją, bendravimą tarp organizacijų, naujų organizacijų kūrimąsi, jų ryšį su žmonėmis ir pan.
Svarbi socialinio darbo bendruomenėje dalis – socialinių paslaugų miu le teikėjų ir kitų bendruomenės organizacijų (draugijų, bažnytinių bendruomenių ir t.t.) tarpusavio  bendradarbiavimas tam tikroje teritorinėje bendruomenėje (miesto dalyje ar mažame miestelyje) bei bendros veiklos planų ir strategijų derinimas siekiant užsibrėžtų tikslų ir  žmonių atitinkamų poreikių tenkinimo.
Bendruomenės socialinis darbas dažnai prasideda bendruomenėje atsiradus socialiniams konfliktams ir nesusipratimams. Tačiau šis darbas yra ir prevencinis, nes jį vykdant integruojami socialinio darbo, politiniai bei sociologiniai metodai. Socialiniam darbui tai reiškia, jog individuali pagalba ir darbas grupėje nebus naudojami miu le atskirai vienas nuo kito, o bus įtraukta į bendruomeninį darbą orientuotą tinklą. (Socialinio darbo teorija ir Metodai, V. Urnikienė, paskait ų konspektas, 2010) Praktikoje išskiriami du požiūriai:
Institucijoms bendradarbiaujant miu le vienai su kita, t.y., joms intensyviai kartu dirbant miesto dalyje (mikrorajone) arba kaimo bendruomenėje sukuriamas makrotinklas, kuris geriau reaguoja į piliečių poreikius nei atskira institucija ar tarnyba.
Tuomet tarnybos suprantamos ne kaip priešininkai ar konkurentai, o svarbūs partneriai, teikiantys naudą gyventojams. Per infrastruktūros bendradarbiavimą kuriama miu le erdvė pilietinei miu le iniciatyvai bei pasiekiama geresnė gyvenimo kokybė. Galiausiai, per tokį bendradarbiavimą kinta pačios institucijos – jos artėja prie gyventojų.
Bendruomenės tinklu galima vadinti visų socialinių, kultūrinų, ugdymo ir švietimo bei kitų visuomeninius poreikius tenkinančių organizacijų tarpusavio bendradarbiavimą tam tikroje, teritoriškai apibrėžtoje, bendruo

No comments:

Post a Comment